Ik heb het inderdaad over Halloween. Het zal jullie waarschijnlijk niet ontglipt zijn dat deze Amerikaanse traditie steeds aan populariteit wint over de hele wereld. In België vinden we het niet vreemd meer dat kinderen ook op onze stoep staan, en zien we de meerderheid van de winkels en zaken uitgedost in hun Halloweenplunje (zoals ze ook een kerst- en paasplunje hebben J). Bovendien is er wel in elke stad of gemeente iets te doen omtrent Halloween. Maar van waar komt deze traditie? Hoe is ze ontstaan? Zit er iets meer achter dan commerciële doeleinden?
Het is verre van een viering rond de duivel, paganisme of hekserij. De wortels van dit gebeuren zijn eigenlijk eeuwen geleden ontsproten uit verschillende stromingen.
Vooreerst, en waarschijnlijk meest belangrijk, gaan we enkele eeuwen terug naar de Keltische tijd. Bij dit Ierse volk is de essentie van deze traditie begonnen. Ze hielden een ceremonie voor de doden die mede diende als afsluiter van de herfst. Dit vond plaats op de avond van de 31ste oktober aangezien in hun kalender 1 november het begin van de winter signaleerde. Vanwege het feit dat de winter voor hen een moeilijke periode betekende werd de 31ste geaffilieerd met de dood. Deze dag was voor hen ‘Samhain’. Het werd een festival waarbij de Kelten dachten dat de wereld van de dood en het levende weer even één konden zijn. Er werd ook gedacht dat de Druïden (de priesters van de Kelten) gemakkelijker voorspellingen konden doen over de komende winter in aanwezigheid van de ‘niet-levenden’. Concreet kwam het er op neer dat de Kelten hun haard niet aanstaken zoals gewoonlijk maar allemaal verkleed (dikwijls met hoorns en vellen van dode dieren) samen kwamen rond een groot openlucht vuur. Op het einde van de viering namen ze een stukje van dit vuur mee naar huis om daar hun eigen haard aan te steken. Als ze hun haard dan aankregen zou dit voor geluk, bescherming en voorspoed zorgen. Het zijn ook de Kelten die de essentie van het ‘trick or treaten’ geïntroduceerd hebben aangezien ze eten en offerandes op hun stoep lieten liggen om de ‘geesten’ te bedaren.
Ten tweede is de dag ingrijpend beginnen veranderen wanneer de Romeinen domineerden over een groot deel van het Keltische rijk en ze het Christendom begonnen te verspreiden. ‘Samhain’ werd uitgeroepen als paganistisch, als iets geassocieerd met de duivel en het kwade. Ze introduceerden bijgevolg Allerheiligen en Allerzielen op respectievelijk 1 en 2 november waarbij de levenden eer bewijzen aan de overledenen. Dit doen velen tegenwoordig nog. De avond van 31 oktober werd toen gekend als ‘All Hallows eve’ en zoals we allemaal weten, later als Halloween.
Tegenwoordig blijft het niet enkel bij ‘trick or treat’, want er zijn momenteel vele andere activiteiten aan de orde van de dag. Ten eerste kunnen we in alle gezelligheid een ware griezelavond beleven dankzij Hollywood. Als dat dan toch maar niets voor jou is, leven ook steeds meer mensen zich uit in de keuken rond Halloween. Zo bestaan er allerlei herfst- en Halloweenrecepten die wel eens tot de verbeelding zouden kunnen spreken. Bijvoorbeeld kan je lekkere pompoensoep maken of cupcakes en koekjes versierd in het Halloweenthema.
Je zou ook een eigen pompoengezicht kunnen kerven. Misschien ben je uitgenodigd naar een Halloweenfeestje en laat je je verrassen door de originele kostuums en hapjes. Wie weet is het wel de Halloween party van Heidi Klum, die steeds haar best doet voor een leuk kostuum ;)
Happy Halloween!!